10 destinationer i Portugal som du skal opleve

By i Portugal

Der er uoverskueligt mange smukke, fascinerende og spændende destinationer i Portugal.

Men nogle er måske mere interessante end andre i forhold til at holde ferie og opleve de bedste sider af landet.

Som inspiration til at vælge rejsedestination og planlægge oplevelser i Portugal får du her en liste over 10 feriesteder og destinationer i Portugal, som (især) er værd at opleve.

Læs blandt andet om Portugals to største byer, Lissabon og Porto, den eventyrlige by, hvor H.C. Andersen har boet, og hvorfor Madeira og Azorerne er nogle af de mest populære destinationer Portugal.

1. Lissabon

Gul sporvogn i Portugals hovedstad, Lissabon.
Gul sporvogn i Portugals hovedstad, Lissabon | © Smallredgirl | Dreamstime.com

Den første anbefalelsværdige destination i Portugal på min liste er Portugals hovedstad, Lissabon.

Da jeg selv bor i byen Corroios, der ligger på den anden side af 25. april-broen (Ponte 25 de Abril), har jeg efterhånden været i Lissabon en del gange. Og hver gang har jeg oplevet en ny og spændende side af den portugisiske hovedstad.

Lissabon er bygget på og omkring syv bakker og kaldes derfor “Byen med de syv bakker”. Seks af bakkerne har enten en kirke eller et udkigspunkt på toppen. Den syvende og mest kendte, São Jorge, er kendetegnende ved det historiske slot, Castelo de São Jorge.

Lissabon er en moderne europæisk storby, der på trods af stigende popularitet og boom i turismen stadig er en by, der kan udforskes på et relativt lille budget. Du skal dog ikke forvente at opleve halvdelen af, hvad Lissabon har at byde på, hvis du blot er på et lille weekendophold i hovedstaden.

Lissabon har nemlig et væld af seværdigheder og obligatoriske “jeg er i Lissabon”-oplevelser. Du kan heldigvis komme hurtigt rundt omkring i byen ved at bruge cykeltaxier eller de karismatiske, gule sporvogne.

Belém er et must

Det charmerende distrikt i Lissabon kaldet for Belém er en must-oplevelse. 

I Belém kan du opleve nogle af de obligatoriske turistattraktioner i Lissabon såsom The Torre de Belém ( mest kendte og fotograferede monument i Lissabon), Mosteiro dos Jeronimos (Arkitektur, Emanuelstil) og Padrão dos Descobrimentos.

Og mens du er i Belém, bør du prøve en af de berømte portugisiske kager, Pasteis de nata, som i Belém kaldes for Pasteis de Bélem (meget vigtigt!). 

Efter dette (og tusind billeder senere) kan du tage til Lissabons bydel kaldet for Alfama, hvor du finder masser af hyggelige restauranter i de brostensbelagte, smalle gader. 

Du kan også kigge fordi det trendy kvarter kaldet for Chiado, hvor verdens ældste boghandel holder til. 

Eller du kan tage til boho-chic Bairro Alto, som kommer til live, når mørket falder på. 

Og sådan kan jeg blive ved. 

Lissabon er et fantastisk rejsemål og en by, som aldrig bliver kedelig at opholde sig i. 

Hvis du drømmer om at rejse til Portugal, bør Lissabon uden tvivl være på din liste over mulige rejsedestinationer.

2. Sintra

Sintra, Portugal
Nationalpaladset i Pena er en populær turistattraktion i Sintra, Portugal. © Marius Dorin Balate | Dreamstime.com

Hvis du rejser til Lissabon, bør du overveje at slå vejen forbi Sintra.

Sintra ligger omkring 30 km. fra Lissabon og er på grund af sin specielle arkitektur, slotte og paladser med på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er da også netop på grund af arkitekturen og de historiske bygninger, turister valfarter til Sintra. 

Sintra og det omkringliggende grønne område er som taget fra et eventyr. Det er måske også derfor, at selveste H.C. Andersen blev forelsket i byen og valgte at købe sig et hus i Sintras skovområde.

Sintra har i dag masser af hoteller, ferielejligheder, vandrehjem og bed & breakfasts på grund af de mange turister, men mange vælger at besøge byen som en del af deres ferie i Lissabon. Det er derfor muligt at købe sig til en heldagstur til Sintra fra Lissabon med rundvisning og privat guide. Dette kan man gøre hos getyourguide.com.

Nationalpaladset i Pena (Palacio Nacional da Pena)

Nationalpaladset i Pena kan betragtes som at være “giraffen” i Sintra.

Hvert år strømmer millioner af turister til Sintra for at se det storslåede palads, som er et af de mest genkendelige turistattraktioner i Portugal. Som ovenstående billede viser, har paladset en speciel – nærmest gotisk –  ydre udsmykning, men det er intet i forhold til det, man oplever, når man træder inden for.

Der er tre ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil rejse til Sintra for at opleve Nationalpaladset i Pena:

1. Oplevelsen handler om at se paladsets specielle konstruktion, design og udsmykning.

2. Nationalpaladset i Pena er et af de mest besøgte turstattraktioner i Portugal. Hvis du vil besøge Sintra i højsæsonen, skal du være forberedt på, at mange andre har fået samme idé.

3. Du kan købe dagsture og entrébilletter til Nationalpaladset hos getyourguide.com.

3. Porto

Porto, Portugal, set fra Douro-floden
Porto set fra Douro-floden. © Sean Pavone | Dreamstime.com

Nr. 3 på min liste er Portugals andenstørste by, Porto.

Med gamle, farverige bygninger i et “småbakket” terræn og udsigt ned til Douro-floden minder Porto på mange måder om Lissabon.

Men hvis Lissabon er Yin, så er Porto Yang.

Lissabon er rig på historie og kultur, men byen er langt mere moderne, end det er tilfældet med Porto, hvor man virkelig oplever det autentiske Portugal.

Porto er på UNESCO’s Verdensarvsliste og er fyldt med historiske monumenter, kirker og katedraler.

På en rundtur i Porto kan du blandt andet opleve Palácio da Bolsa, Porto Cathedral, Praça da Liberdade og Clérigos kirken.

Disse steder er gode eksempler på Portos historiske, kulturrige og beskyttede centrum.

Cais da Ribeira

Cais da Ribeira er havnefronten i Porto. Her kan du tage en pause fra Porto’s kulturchok, mens du nyder en kop kaffe eller nogle lokale specialiteter på en af de mange barer eller restauranter, der ligger ned til vandet.

Maden i Porto bliver i øvrigt kaldt for Portugals bedste.

Fra Cais da Ribeira er der ligeledes perfekt udsyn til den karismatiske bro, Luís I Bridge, der forbinder Porto med Vila Nova de Gaia. Luís I Bridge er desuden med på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Porto er uden tvivl en af Portugals mest fantastiske destinationer. Især, hvis man elsker historie og kulturelle oplevelser og seværdigheder.

Se rejser til Porto her.

4. Madeira

Funchal, Madeira
Tropisk have ved Monte Palace i Funchal, Madeira. © Anitasstudio | Dreamstime.com

Madeira betyder “træ” på portugisisk og er navnet på den portugisiske ø-gruppe, der ligger ud for Marokko og nord for de Kanariske Øer.

Det er også navnet på hovedøen i ø-gruppen samt Madeiras selvstyrende region.

Madeira er af gode grunde en populær rejsedestination.

For det første har Madeira en utrolig smuk natur og et behageligt klima. For det andet er ø-gruppen et ideelt sted for aktiviteter og oplevelser såsom at dykke, surfe, vandre i bjerge og svømme med delfiner. For det tredje er det på hovedøen, Madeira, at man kan besøge Cristiano Ronaldos museum, Museu CR7, og Madeiras Vin-museum.

For det fjerde – og vigtigst af alt i forhold til rejser til Madeira – har den største by på Madeira, Funchal, masser af hyggelige restauranter og luksuriøse hoteller.

Monte Palace i Funchal skal opleves

Hvis turen går til Funchal, bør du overveje at tage en pause fra at lave ingenting ved poolen og tage på oplevelse i de smukke, tropiske have ved Monte Palace.

Der ligger to botaniske haver i Monte over Funchal, som du hurtigt og nemt kan besøge ved at benytte en kabelbane fra Funchal. Af de to botaniske haver er Jardin Tropical Monte Palace måske den skønneste. Den tropiske have ved Monte Palace er en orientalsk inspireret have, hvor du har udsigt ud over bjergene, mens du kan slappe af og finde roen i det grønne.

Monte Palace i Funchal er uden tvivl et besøg værd. Madeira er i det hele taget en ø og ø-gruppe, som bør opleves.

5. Azorerne

Varmekilder i Furnas, São Miguel, Azorerne.
Varmekilder i Furnas på øen São Miguel, Azorerne. © Dan Grytsku | Dreamstime.com

Den portugisiske ø-gruppe, Azorerne, er også et populært rejsemål.

Azorerne består af ni øer, hvor øen São Miguel er den største og mest turistvenlige. 

Azorerne er et interessant rejsemål af mange af de samme årsager som Madeira. Besøgende kan bo på attraktive hoteller og gå på opdagelse i en fantastisk natur, der minder om en blanding af New Zealand og Island.

Som turist på Azorerne er der også mange muligheder for aktiviteter. Det er blandt andet muligt at komme på hvalsafari, svømme med delfiner og opleve vulkanen Montanha do Pico, som er Portugals højeste bjerg.

Derudover er det en must-oplevelse på Azorerne at se Sete Cidades. 

Sete Cidades er måske den bedste introduktion til Azorernes betagende landskaber. Sete Cidades er placeret på São Miguel, nordvest for Ponta Delgada, og består af en blå sø og en grøn sø, der er placeret i en 3 kilometer bred caldera (vulkan krater).

Furnas på São Miguel kan anbefales

Hvis São Miguel er destinationen, kan det anbefales at bruge en dag i Furnas.

Furnas ligger på den sydvestlige del af São Miguel og er dybest set en kæmpe sovende vulkan. Området er fyldt med fumaroler, gejsere og varmekilder og er måske det bedste sted at opleve Azorernes vulkan-aktivitet.

Det kan være en oplevelse i sig selv at vandre rundt i Furnas’ smukke landskab, men det er også muligt at bade i varmekilderne og spise mad, der er tilberedt under jorden. 

En svømmetur i dampende, mineralfyldt vand og vulkan-kogt, portugisisk mad – det kan lokke de fleste.

6. Óbidos

Sardinbutik i Óbidos
En sardinbutik i Óbidos, Portugal. © Marion Meyer | Dreamstime.com

Ovenstående billede er taget inde i en af Portugals charmerende sardinbutikker. Ja, en butik, hvor du kun kan købe sardiner!

Sardinbutikken på billedet har beliggenhed i byen Óbidos, som er sjette destination i Portugal på min liste.

Óbidos ligger ca. 85 km nord for Lissabon og er en by og kommune i distriktet kaldet for Leira. Byen er kendt for sin middelalder-arkitektur og er ifølge Portugals officielle turistbureau, visitportugal.com, en af Portugals mest velbevarede byer.

Det specielle ved Óbidos er, at byen ligger på en bakke, omgivet af en bymur. Dette gør byen til en særlig oplevelse. 

Turister strømmer til byen hvert år for at vade rundt indenfor byens mure i de smalle gader og  opleve byens hyggelige pladser – og måske købe sig en dåse sardiner eller to.

Óbidos Slot: Hovedattraktionen, der blev til et hotel

Det er dog hverken sardiner eller byens mure, Óbidos er allermest kendt for. Det er byens slot.

Óbidos Slot (Castelo de Óbidos) blev grundlagt af maurerne tilbage i 700-tallet. Slottet blev restaureret i 1200-tallet, så bygningens interiør blev mere beboelig og anvendelig for dronningerne, der i sin tid boede der.

I dag er Óbidos Slot hovedattaktionen i en by, som ånder og lever for de kulturtørstige turister.

Men det er også et hotel.

Den eneste måde at se det indvendige af Óbidos Slot er derfor ved at reservere et værelse.

Synet af slottet udefra er nu også rigeligt med materiale til Instagram. Og så er det i øvrigt også en stor oplevelse gå langs murene, der i sin tid beskyttede byen.

Især den vestlige mur, hvor der er udsigt til byen, slottet, vinmarker og frugtplantager, gør en tur til Óbidos det hele værd.

7. Cascais

Praia da Rainha i Cascais, Portugal | © Bennymarty | Dreamstime.com
Praia da Rainha i Cascais, Portugal | © Bennymarty | Dreamstime.com

Når indbyggerne i Lissabon har brug for lidt frisk luft mellem tæerne om sommeren, vælger mange at tage til Cascais.

Cascais er en by og kommune, der ligger ca. 30 km vest for Lissabon. Selve byen er ikke specielt stor og er mest af alt kendt for sine dejlige strande og promenader. 

Og så er der noget jetset-liv over Cascais. 

Den portugisiske kongefamilie holdte ferie i Cascais i begyndelsen af det 20. århundrede, og det gav byen noget glamour, som aldrig er forsvundet.

I dag tilbringer Portugals præsident sine somre i et palads ved siden af lystbådehavnen, og det enorme casino i nabobyen, Estoril, tiltrækker rige og fashionable turister.

Men bare rolig, Cascais er mere end det. Og det er et sted for alle.

I Cascais finder du smukke parker, ædle palæer, hyggelige caféer og restauranter, og så er der mulighed for et skud kultur på museet for kunstneren, Paula Rego.

Praia da Rainha: Den bedste strand i Cascais

Cascais har flere strande, og de er alle skønne på hver sin måde. 

Men hvis du søger en strand med krystalklart vand og i gåafstand til barer og caféer, så er Praia da Rainha mit bedste bud. 

Billedet ovenfor viser meget godt, hvad du kan forvente dig af Praia da Rainha. 

På solskinsdage er det et af de bedste steder at være, hvis man befinder sig i området. Og det er helt klart turen værd, hvis man er på sommerferie i Lissabon. 

Når sulten eller tørsten kalder, ligger Praia da Rainha også kun et stenkast fra Rua Frederico Arouca hvor der findes gode restauranter og barer. Men det er der som sagt også langs vandet.

Så, hvis du står i Lissabon, Sintra eller omegn og vil til stranden, så lej en bil eller hop på toget og brug en dag i smukke Cascais.

8. Nazaré

Surfer på 15 meter høj bølge i Nazaré, Portugal
Surfer på 15 meter høj bølge i Nazaré, Portugal | © Smallredgirl | Dreamstime.com

122 km. nord for Lissabon ligger kystbyen, Nazaré.

Nazaré er med på min liste af to årsager:

  1. Nazaré har nogle af Portugals bedste strande.
  2. Bølger – kæmpestore bølger!

Nazaré er en populær turistattraktion af flere årsager. Men det er på grund af størrelsen på bølgerne, at byen er blevet verdensberømt.

De store bølger har gjort den lille, portugisiske fiskerby til et surfer-paradis. Eller, surfer-mareridt, om du vil.

At surfe i Nazaré er nemlig ikke for amatører. Det kan være livsfarligt at begive sig ud på vandet, hvor man risikerer at blive overfaldet af bølger mellem 15 og 30 meter.

De er ikke desto mindre fantastiske at se.

Dem der surfer i Nazaré, er professionelle surfere, der får hjælp til at overvåge vandet og bølgerne.

Praia do Norte er stedet, hvor det sker

Hvis du ikke allerede har gættet det, betyder “Praia” strand på portugisisk.

I Nazaré er det udfor stranden kaldet for Praia do Norte, hvor de store bølger dannes. De høje bølger dannes på grund af den undersøiske Nazaré kløft og den lokale havstrøm. 

På grund af bølgenes højde er der sat mange surfingrekorder i Nazaré. 

I november 2011 surfede Garrett McNamara en bølge på 23,8 m ved Praia do Norte, Nazaré. 

Den 8. november 2017 brød den brasilianske surfer Rodrigo Koxa rekorden ved at surfe en bølge på 24,4 meter. 

Hvis du er amatør-surfer, kan jeg anbefale dig at tage til Nazaré som tilskuer. Hvis du er fastbesluttet på at surfe, er der andre spændende områder i Portugal. 

Ericeira er ligesom Nazaré kendt som et fantastisk surfer-spot. 

Og så er det knap så farligt!

9. Serra da Estrela

Vodafone skicenter i Serra da Estrela
Vodafone skicenter i Serra da Estrela | © Homydesign | Dreamstime.com

Ja, som du kan se på billedet herover, er det også muligt at finde sne og stå på ski i Portugal. 

Billedet er taget i området Serra da Estrela, som er den højeste bjergkæde i Portugal. Serra da Estrela ligger i byen Loriga, som ligger i kommunen Seia i den centrale del af Portugal.

Ligesom det er tilfældet med så mange andre områder i Portugal, er Serra da Estrala kendt for sine hyggelige landsbyer, fantastiske natur og enestående seværdigheder.

Et godt eksempel på dette er Covão dos Conchos, som er en kunstig flod med et vandfaldslignende hul.

Hullet i floden ligner et mystisk naturfænomen, men blev faktisk lavet med vilje i 1955 for at aflede vand fra Ribeira das Naves til Lagoa Comprida. Det sci-fi-agtige vandhul var ganske ukendt indtil 2016, hvor billeder af stedet begyndte at florere på nettet.

I dag tager turister og instagrammere gladeligt den lange og udmattende tur op ad Serra da Estrela for at få taget et billede.

Stå på ski i Vodafone skicenter

Som nævnt ovenfor er det muligt at stå på ski i Serra da Estrela.

Det kan man gøre i Vodafone skicenter.

Vodafone skicenter er, som navnet stærkt antyder, sponsoreret af det britiske teleselskab, Vodafone.

Skicenteret er et vældigt fint skiområde, men det er måske mest af alt egnet til nybegyndere og snowboardere. Det er et lille skiområde med fire lifter og ni pister i alt med en samlet længde på 7,7 km.

Der er dog også et terrænområde for eksperterne.

Hvis du er interesseret i at stå på ski i Vodafone skicenter i Serra da Estrela, vil jeg anbefale dig at søge efter hotelophold i landsbyen Penhas da Saúde, som ligger 10 minutter væk.

10. Águeda

By i Portugal

Den tiende og sidste destination i Portugal, som du kan skrive på din bucket list, er byen Águeda.

Águeda ligger ca. 78 km syd for Porto og er en af de byer i Portugal, man besøger og opholder sig i 1-2 dage. 

Byen har hoteller og vandrehjem med gode anmeldelser på Tripadvisor, men det er ikke en by, jeg umiddelbart vil anbefale som feriedestination. 

Águeda er med på min liste på grund af en meget speciel kulturbegivenhed, som afholdes en gang om året.

En festival med koncerter, god mad, udstillinger af kreative kunstnere og 3.000 paraplyer hængende i byens gader.

Ágitagueda: Paraply-festivallen i Águeda

Ja, flot ser det ud.

Både billedet i starten af denne artikel og billedet herover er fra Ágitagueda i Águeda.

Ágitagueda afholdes hvert år i juli måned og er en kunst-festival, hvor byens gader bliver udsmykket med 3.000 forskelligfarvede paraplyer.

Udstillingen af paraplyerne er selvfølgelig flot i sig selv, men de giver også noget veltrængt skygge. Og så har de vist sig at være en genial måde at promovere festivallen på. 

Men Ágitagueda er som sagt mere end “bare” 3.000 paraplyer.

Ágitagueda foregår i mere end 20 dage (23 dage i 2021) og byder på masser af koncerter og udstillinger fra talentfulde kunstnere. Faktisk, deltager mere end 800 kunstnere Ifølge festivallens hjemmeside.

Hvis du er interesseret i moderne kunst og befinder dig i nærheden af Águeda i juli måned, vil jeg anbefale dig at tjekke Ágitagueda ud.

Og det konkluderer min liste over 10 fantastiske destinationer i Portugal, som bør være på din liste over mulige rejsedestinationer.

Jeg håber, at du blev inspireret til rejse og oplevelser i det portugisiske. 

Hvis du har fået blod på tanden til en lille ferie i Portugal, kan du sammenligne billige rejser til Portugal og bestille tre skræddersyede rejsetilbud her på Portugaldeal.dk.

Boa viagem!

Picture of Nicolai Jensen

Nicolai Jensen

Nicolai er tekstforfatter og hovedansvarlig for indhold på Portugaldeal.dk. Nicolai bor til daglig i Portugal og bruger Portugaldeal.dk til at dele sine erfaringer og oplevelser fra det portugisiske.

Del artikel

Facebook
Twitter
Reddit
Pinterest

3 kommentarer til “10 destinationer i Portugal som du skal opleve”

  1. Tak for info, har en gang været på badeferie nær Alvor, pragtfuld badestrand med smukke klipper. Husker dog med gru “stanken” af fisk på alle restauranterne😄

  2. Lissabon lyder som en skat med sine syv bakker og unikke charme. Og at udforske Belém og smage på de berømte Pasteis de nata er en uundværlig oplevelse. Sintra ser også ud til at være som taget ud af et eventyr med sine arkitektoniske skatte. Nationalpaladset i Pena ser virkelig imponerende ud! Jeg drømmer nu om at besøge disse steder i Portugal. 😊

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top